Hastane Otomasyonu Kurulum ve Geliştirme

yorumsuz
3.651

Hastane Otomasyonu Kurulum ve Geliştirme
image_pdfimage_print

Hastane Otomasyon Sistemleri özel olarak ilgilendiğim ve kendimi geliştirme imkanı bulduğum konuların başında geliyor. Hastaneler iş hayatında var olan bir çok disiplinin birlikte olduğu zor, karmaşık fakat sevenler için zevkli deneyimler sağlayan gelişmiş tipte işletmelerdir.

Hastane yapısı içinde hizmet,üretim, ticaret işletmelerinin bir çok parçası entegre şekilde yer almaktadır. Bu nedenle hastane yöneticilerinin sağlık hizmetlerinin dışında yeri geldiğinde otelcilik hizmetlerini, finans uzmanlığını, insan kaynakları yönetimini, mimarlık-mühendislik uygulamalarını, müteahhitlik hizmetlerini, bilgi işlem teknolojilerini, peyzaj uygulamalarını v.b. bir çok alanı bilmesi veya yönetmek zorunda kalması sonucu oldukça değerli bilgi birikimleri ve deneyimleri olmaktadır. Hastane işletmelerinin ideal yönetici okulları olduğunu düşünüyorum.

Hastane otomasyonları yukarıda anlatılan tüm süreçleri barındırdığından bu konuda çalışan kişiler ister istemez bir çok konuya vakıf hale geliyor. Benim için en değerli yönlerinden birisi de bu durumdur.

İş hayatıma 1991 yılnda Sağlık Memuru olarak başladığımdan sağlık terminolojisini, sağlık ihtiyaçlarını ve önemini iyi biliyorum. Daha sonra Sağlık Eğitimi Enstitüsünden Tıbbi İstatistik ve Bilgisayar Bölümünü bitirmiş olmam benim için oldukça değerli bir nitelik kazanmama vesile oldu. Aynı anda hem bir sağlık personeli hem de Bilgisayar uzmanı olarak düşünebilmem Sağlık Yönetim Sistemlerini iyi algılamamı ve kişileri doğru yönlendirebilmemi sağlıyor.

2000 yılında hastanede görev aldığım zaman Bilgi İşlem Komisyonu içinde çalışmaya başladım. Kurumun gelişen ihtiyaçlarını daha modern ve beklentilerimizi karşılayan bir Hastane Otomasyonu çözümü ile sağlamak için 2001 yılından itibaren araştırma ve inceleme faaliyetlerinde bulundum.

Araştıma ve inceleme çalışmaları kapsamında bir çok yazılım firmasının ürün demolarını izledim. Hacettepe, Ege, Dokuz Eylül, Kocaeli Üniversiteleri ile İstanbul, İzmir, Ankara, şehirlerindeki önemli Eğitim ve Araştırma Hastanelerine bizzat ziyaretlerde bulunarak Bilgi İşlem çözümleri hakkında ayrıntılı incelemelerde ve gözlemlerde bulundum.Son olarak tüm demo ve ziyaretlerin ışığında firmaların ürünlerini çok yönlü karşılaştıran değerlendirme analiz raporları hazırlayarak hastane yönetimine sundum.

Sağlık Bakanlığının 2003 yılı ortalarında Hastane Otomasyon ihalelerini serbest bırakmasının ardından uzun süren çalışmalar sonucu daha önce uygulanmamış kapsamda bir Hastane Otomasyonu Teknik Şartnamesi hazırladık ve ihaleye çıktık.

Bu projeyi özel kılan en önemli kısmı hastanenin tüm Bilgi İşlem hizmetlerini karşılayacak şekilde dizayn edilmesi olmuştur.

Bu projede özetle;

  • Hastane otomasyonu yazılımı, Yazılım için gerekli olan VeriTabanı sistemi lisansları,
  • Ana sunucu dışındaki uygulama sunucularının her türlü yardımcı yazılım ve lisansları,
  • Hastanenin tamamı için kullanılmak üzere merkezi anti-virüs yazılımı,
  • Nitelikleri ayrı ayrı tanımlanmış, her türlü özlük hakları belirlenmiş 150 bilgi işlem personeli,
  • Hastane içindeki tüm bilgisayar, yazıcı v.b. cihazlar için parça dahil bakım onarımları,
  • Hastane adına hazırlanıp yayınlanacak olan www.keah.gov.tr resmi web sitesi,
  • Hastanedeki tüm personel için hazırlanmış e-mail server,
  • İnternet trafiğini sağlamak ve yönetmek üzere proxy server kurulumu,
  • Her türlü bilgi işlem eğitim ve destek hizmetleri,
  • Önceki yazılımlardan gerekli dataların aktarılması,
  • Hastane fatura süreçlerinin yürütülmesinde aktif sorumluluk sağlanması,

sağlanmıştır.

Öncülüğünü yaptığımız bu yaklaşım kamuda da yankı bulmuş diğer bir çok hastanenin model almasına neden olmuştur. Sağlık Bakanlığının en son 16 Ekim 2006 tarih ve 108 sayılı genelgesi ile de bu model baz alınmıştır.

Sosyal Medyada Paylaş Whatsapp Facebook X

Etiketler: , , ,
Eklenme Tarihi: 17 Şubat 2007

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın