Mahalle İstişare Kurulları Projesi

yorumsuz
3.765

Mahalle İstişare Kurulları Projesi
image_pdfimage_print

2014 Yerel Seçimler öncesi hazırlayıp, bazı Başkan Adayları ile paylaştığım projelerim arasındadır. Yerel Yönetime Katılım Projesi örneğidir.

Projenin Tanımı:

Her mahallede vatandaşın kendilerini ifade etmesini ve yerel yönetim hizmetlerinin ve yatırımların verimli, sağlıklı ve yerindelik ilkesine en yakın şekilde icra edilmesine destek sağlayacak modern istişare kurullarının kurulması projesidir.

Projenin Kapsamı:

Mahalle İstişare Kurulları icra organı olmayıp danışman ve rehber niteliğinde gündemine alınan konularda belirli zamanlarda toplantılar yaparak sonuçları Belediye yönetimine sunan bir kurul niteliğinde olacaktır. Sadece belediye hizmetleri açısından değil yerel bazı sorunların çözümlenmesi, husumetlerin giderilip kardeşlik ve birlik duygusunun güçlendirilmesi açısından bir nevi “ihtiyarlar heyeti” olarak ta fonksiyon sahibi olabilecektir.

Projenin Paydaşları ve İcra Şekli:

Belediye Başkanlığı tarafından görevlendirilen en az Müdür düzeyinde bir temsilcinin Genel Sekreterliğini icra ettiği Mahalle İstişare Kurulunun diğer üyeleri Muhtar, Merkez Camisinin İmamı veya Müftülükçe görevlendirilen 1 İmam, 1 Lise Müdürü, 1 İlk Öğretim Okulu Müdürü, 1 Esnaf Temsilcisi, o bölgede oturan ve İlçe Emniyet Müdürlüğünce görevlendirilen 1 Emniyet Mensubu, Belediye Meclis Üyelerinden o mahallede oturan ve Belediye Meclisi tarafından seçilerek atanan 1 üyeden müteşekkil istişare kurulu ilgili mahallenin sorunları hakkında bilirkişilik yapacağı gibi üyeleri de kendi kurumları nezdinde verilen işlerin takibi ve kurulun bilgilendirilmesi noktasında katkı sağlayacaktır. Toplantılar mahallelerde tayin edilen kültür merkezi ve benzeri mekânlarda belirli tarihlerde yapılabileceği gibi önemli bir gündem oluştuğunda davet ile olağanüstü toplantılarda düzenlenebilecektir.

Projenin Beklenen Önemli Sonuçları:

Her mahallede bölgeyi iyi tanıyan ve sevilip sayılan kişilerden oluşan özel istişare kurullarının toplanması ile Belediyenin aldığı kararlardaki isabet oranı artacak ve uygulamada ise halk nezdinde beklenen destek doğal olarak artacaktır. Kaynak israfı, yanlış yatırım, fark edilmemiş sorun, iletişim hataları gibi olumsuzluklar en aza inecektir. Halkın yerel yönetime daha yakından katılımı ve kendisini ifade etme imkânı iki taraflı şekilde sağlanacaktır.

Sosyal Medyada Paylaş Whatsapp Facebook X

Etiketler: , , , ,
Eklenme Tarihi: 31 Mayıs 2014

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın